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寒ぶな缶 販売のお知らせ

寒ぶな缶 販売のお知らせ

海洋科学科3名は課題研究の授業で1年間かけ、地元の方々と協力して「寒ぶな缶詰」を日本では初めて商品化しました。

6月16日(木)おばまショッピングセンターさまの店内で販売します。
販売時間は午後4時30分からです。
【背景・目的】

若狭町にはラムサール条約にも登録された名勝「三方五湖」があり、日本農業遺産に認定された「たたき網漁」が行われています。三方湖の冬の風物詩「たたき網漁」は、水面を竹ざおで叩いて、仕掛けておいた網にフナやコイを追い込んで捕獲する漁法です。漁期は12月1日~3月31日までとなっており、湖面が凍るほど冷たい湖でフナやコイを一匹一匹手作業で6名の漁師さんが漁獲されています。

しかし、漁期が短いことや、漁師さんが漁獲されても地元の方(一部)にしか刺身や煮つけでしか食べられていないため、長期保存(3年間)ができて誰でも食べられるような商品を開発しようと考えました。

【よくある質問】

Q どんな味なの?

地元漁師さんが食べなれている砂糖じょうゆ味をベースに作成しました。
漁師さんに煮つけを食べていただき、少し甘めの味に仕上げました。子供から大人まで楽しんでいただける味になっています。

Q 何種類の試作を考えたの?

43種類!(コイ13種類、フナ30種類)です。8回の試食会を行いました。

Q ラベルは誰が考えたの?

生徒3名が12種類提案し、地元の方々と何度も相談を重ね決定しました。

Q 寒ぶな缶はどこで売っているの?

若狭町鳥浜漁協、年稿博物館併設「Cafe縞」、Switch Switchさまです。

Q 値段はいくらですか?

1缶1,000円(税込み)です。

Q イベントでの販売はあるのですか?

6月16日(木)おばまショッピングセンターさまの店内で販売します。
販売時間は午後4時30分からです。

Canned crucian carp for sale.

Three students from the marine science department spent a year in a project research class, working with local people to commercialise the first “canned cold crucian carp” in Japan.

【Background and purpose】

The town of Wakasa is home to the Ramsar Convention-listed Mikata Goko (Five Lakes of Mikata), which is a scenic beauty spot, and the Tataki Net Fishery, which has been recognised as a Japanese Agricultural Heritage Site. Tataki-net fishing, a winter tradition in Mikata Lakes, is a fishing method in which crucian carp and carp are driven into nets set by tapping them on the surface of the water with bamboo poles. The fishing season runs from 1 December to 31 March, when six fishermen manually catch crucian carp and carp one by one in the lake, which is so cold that the lake surface freezes over.

However, because the fishing season is short and the fish are only eaten as sashimi or boiled by (some) local people, we decided to develop a product that can be stored for a long time (three years) and can be eaten by anyone.

【FAQs】

Q What does it taste like?

We created this product based on the sugar soy sauce flavour that local fishermen are used to eating.
We made it a little sweeter by having the fishermen eat the boiled fish. It is a taste that both children and adults can enjoy.

Q How many different prototypes did you come up with?

43 varieties! (13 varieties of carp and 30 varieties of crucian carp). 8 tasting sessions were held.

Q Who came up with the labels?

Three students proposed 12 different labels, which were decided after repeated consultations with local people.

Q Where are the canned cold crucian carp sold?

The Wakasa Town Torihama Fisheries Cooperative, Cafe Zima with the Nenkou Museum, Mikata Roadside Station and Switch Switch.

Q How much does it cost?

1,000 yen per can (including tax).

Q Will it be sold at events?

We will be selling them in the Obama Shopping Centre on Thursday 16 June.
Sales will start at 4.30pm.

 

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